Zenginliği Modelleyin
Siz çocukken anne babanız veya diğer büyükleriniz para konusunda nasıldılar? Anneniz ve babanız veya ikisinden biri parasını iyi yönetiyor muydu, yoksa yönetemiyor muydu? Para harcayan mı, yoksa biriktiren cinsten miydiler? Akıllı yatırımcılar mıydı, yoksa yatırım yapmazlar mıydı? Tutucu muydular, yoksa riske atılırlar mıydı? Para onlara korku mu, yoksa mutluluk mu getirirdi? Paraları hep var mıydı, yoksa zaman zaman mı olurdu? Para elinize kolayca gelir miydi? Yoksa uğruna savaş mı verilirdi? Para büyüdüğünüz evde sevinç kaynağı mıydı, yoksa sert tartışmalara mı yol açardı?
Bu bilgi niçin mi önemli? Çocukken aşağı yukarı her şeyi modelleme ile öğreniriz.
Armut Dibine Düşer
Çoğumuz bunu kabul etmekten nefret ederiz, ama “armut dibine düşer” sözünde zannedildiğinden çok daha fazla gerçek payı vardır.
Bu, bana akşam yemeği için jambon pişirirken jambonun her iki ucunu da kesen kadının hikayesini anımsatır. Şaşıran kocası neden iki ucu da kestiğini sorunca, kadın; “annem böyle pişirirdi,” demiş. Rastlantı bu ya, kadının annesi o gece onlara yemeğe gelmiş. Kendisine jambonun neden her iki ucunu da kestiğini sormuşlar. O da “annem böyle pişirirdi,” demiş. Sonuçta anneanneye telefon ederek aynı soruyu sormuşlar, anneannenin cevabı ne olmuş dersiniz? Çünkü tencerem çok ufaktı!”
Geldiğim nokta şu; genellikle para konusunda ya annemize, ya babamıza ya da ikisinin karışımına benzeriz.
T. Harv Eker – “Milyoner Aklın Sırları”