Google Gemini: Yapay Zekanın Pandora Kutusu

Google Gemini: Yapay Zekanın Pandora Kutusu... İşte bu yazıda Gemini'ın hayatımıza getirebileceği devrimsel etkileri değerlendiriyoruz.

Google Gemini: Yapay Zekanın Pandora Kutusu

Geçtiğimiz günlerde Google’a bağlı DeepMind şirketi uzun süredir üzerinde çalıştığı yapay zeka modeli Gemini’ı duyurdu. Bu model ChatGPT’nin sunduğu olanakların çok daha ötesine geçerek sadece metinle değil, görsel ve işitsel iletişim kurma özelliklerini de içinde barındırıyor. Ve elbette Google’ın sahip olduğu muazzam bilgi kaynağını da hesaba katarsak, hayatımızda yaratacağı potansiyel etkinin boyutunu hayal etmek bile zor. İşte bu yazıda Gemini’ın hayatımızda yaratabileceği etkileri kendi bakış açımla değerlendirmek istedim.

Açıklanan bilgilere göre Gemini, metin, kod, ses, görüntü ve video dahil olmak üzere farklı bilgi türlerini anlayabiliyor. Tüm bunları analiz ederek yaratıcı yanıtlar üretebiliyor. Gemini yakında zamanda üç farklı versiyon olarak Gemini Nano, Gemini Pro and Gemini Ultra modelleriyle piyasada yerini alacak. Gemini Nano modeli daha çok mobil cihazları hedefleyen asistan görevi görürken, Gemini Pro halihazırda Bard’da İngilizce olarak mevcut durumda. Gemini Ultra ise bu ailenin en güçlüsü konumunda ve OpenAI’ın en gelişmiş modeli olan GPT-4’ü geçen bir özelliğine sahip. Oldukça karmaşık görevler için tasarlanan Gemini Ultra, 2024’ün başlarında Google’ın sohbet robotu Bard Advanced sürümü olarak kullanıma sunulacak. Alttaki videoda Gemini’ın sahip olduğu öne çıkan özellikler test ediliyor ve sunduğu çözümler gösteriliyor.

youtube.com/emotivation

Bir Düşünme Aracı

Gemini, çoğu yapay zeka modelinin ötesine geçerek sadece metinle değil, görsel ve işitsel olan çok çeşitli bilgi kaynaklarını anlayabiliyor ve bunlara yaratıcı şekilde yanıtlar verebiliyor. Ayrıca kendi kendine öğrenebilen bir dil modeline sahip. Bir anlamda insanımsı bir yapı sergiliyor. Bu açıdan bakıldığında pek çok bilim kurgu filminde tanık olduğumuz robotik yapay zekanın temel özelliklerini içinde barındırıyor. Dokunsal iletişimi dışarıda bırakırsak Gemini’ın analitik ve yaratıcı düşünme becerisine sahip olması ilham verici nitelikte. Belki de onunla, uzun süredir peşinde olduğumuz düşünme aracına yaklaşmış olabiliriz. Yani, bizim gibi düşünebilen, hatta bizim adımıza düşünen yegane bir araç geliyor hayatımıza.

Bireysel olarak düşündüğünüzde ise, sizi çok iyi tanıyan, sizin için en iyisini bilen ve son derece güvenilir bir aracın gelişmesi yapay zekanın desteği ile çok daha hızlı olacaktır. Bu demek oluyor ki yakın bir zamanda, artık bir yapay zeka ile daha doğrudan ve daha kişisel bir ilişki kurabilecek, ondan yardım isteyebilecek ve onunla duygusal bir bağ kurabileceksiniz. Bu tür bir devrimsel gelişimin psikolojik ve sosyal sonuçları elbette olacaktır. Ancak bunun gelişimi biraz daha zaman alabilir.

Böylesi bir araç, özellikle çok boyutlu verileri analiz edebilmesi ve yaratıcı çözümler üretme yeteneği düşünüldüğünde, bilgiyle iş yapan pek çok mesleği baştan sona dönüştürecektir. Elbette bu etki, sağlık, finans, yazılım, mühendislik, eğitim ve danışmanlık gibi veriyle iş yapan mesleklerde daha hızlı ve daha dramatik boyutlarda olacaktır. Yakın bir zamanda şöyle bir senaryonun gerçekleştiğini görürseniz hiç şaşırmayın. Üniversiteye bu yıl başlayacak bir genç, ortalama bir eğitim dönemi sonunda mesleğinin tarihe karıştığına şahit olabilir. Veya okulda öğrendiği bilgilerin geçen birkaç yılda artık mesleğini icra etmesine yarar sağlamadığına tanık olabilir. Bu elbette pek çoğumuza ütopik görünecektir. Ancak Pandora’nın Kutusu bir kez açılmış durumda. Dolayısıyla her şeyi yeniden düşünmenin vakti çoktan geldi ve geçiyor bile.

Yapay Zeka Çağı

Kendi coğrafyamızdan baktığımızda ise, eskinin bilgi sistemleriyle günümüzün sorunlarına çözümler üretemediğimiz gibi, bugününün eskimiş öğrenme araçlarını kullanarak geleceğin yaşamına uzanabilmemiz pek kolay görünmüyor. Ancak bireysel olarak yapabileceğimiz çok şey var. Öğrenmeye ve değişime açık olmak bunların başında geliyor. En önemlisi de bu yeni dünya düzeninde yerimizi alabilmek için ve de Yapay Zeka Çağını ısklamamak için çok daha fazla çalışmalıyız. Değerli kaynaklarımızı en doğru şekilde kullanmak zorundayız.

Tarih boyunca kilit icatlar ve keşifler dünyanın gelişimine büyük ivme kazandırdı. İnsan uçmak için evrimleşmese de, uçağı icat ederek seyahat etmeyi ve hatta uzaya çıkmayı başardı. Sınırlı düşünme kapasitesine rağmen bilgisayarı ve interneti icat ederek devasa sorunlarına çözümler buldu. Ayrıca bu durum bilginin yayılmasını hızlandırarak toplumsal ve teknolojik gelişmelere kapı araladı. Günümüzde ise bilginin yenilenme hızı muazzam boyutlara ulaşmış durumda. Ve yapay zekanın geldiği bu seviye, günümüzde yakalanan bu gelişimi muazzam şekilde hızlandıracaktır. 

Yaşamın her döneminde insanlığın gelişimine yön veren şey ihtiyaçlar olmuştur. Yapay zekanın da ne yönde evrileceğini insanların ihtiyaçları belirleyecektir. Eğer yakın bir dönemde büyük bir doğal felaket veya insan kaynaklı bir yıkım olmazsa, dünyanın gelişimindeki kilit icatlardan birisi de yapay zeka olacaktır.

Dr. Tayfun Topaloğlu

Author's Other Articles

Yapay Zeka Teknolojisinin İnsan Hayatını İyileştirme Potansiyeli

ChatGPT Revolution: What is It, How to Use, What Can Be Effects?

Motivation 4.0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *