Entrepreneur's Motivation

Girişimcinin Motivasyonu... Girişimciyi motive eden faktörler nelerdir? Girişimciler için pratik motivasyon teknikleri...

Girişimcinin Motivasyonu... Girişimciyi motive eden faktörler nelerdir? Girişimciler için pratik motivasyon teknikleri...

Entrepreneur's Motivation

Türkiye’de yeni kurulan şirketlerin % 80’i ilk 5 yıl içinde kapanmaktadır. Bunda pek çok faktörün rol oynadığı bir gerçektir. Ancak en önemli faktörlerden birisi de girişimcinin kendisinin ve ekibinin motivasyon yönetimine yeterince önem vermemesi gösterilebilir. Girişimcilerin motivasyonu çok önemlidir ve iş sürecinde kişisel motivasyonlarını ayakta tutacak temel ilke ve yöntemlere herkesten çok onların ihtiyacı vardır. Girişimcilerin başarılı olmasındaki temel şart, ekonomik önlemler almasının yanında, motivasyonel faktörleri de etkili şekilde göz önünde bulundurabilmesi ve yönetebilmesinde yatmaktadır.

Entrepreneurs form the basis of today's economies. In today's business world, entrepreneurs are the heroes of the economy world who have the courage to go to the end with determination on the path they believe in. Without them, all these innovations in the world would not have been possible. Entrepreneurs have to take into account many motivational factors that affect their performance due to their working style and personality. Entrepreneurs who develop effective motivation management skills will have a better chance of achieving their goals.

“Become the king, the kingdom will follow!”
dreamer

Girişimciler, kendi iç dünyalarında yalnızları oynarlar; ama dışarıda insanlarla iç içedirler. Girişimciler vizyonerdir, geleceği düşler, aynı zamanda şimdide yaşarlar; geleceği bugünün eylemlerinin yarattığının bilincindedirler. Etkin girişimciler fark yaratmak için farklı olmaları gerektiğinin bilincindedirler, o nedenle araştırmacıdırlar ve her şeyi sorgularlar. Aslında tüm yatırımını kendi üzerine yapar girişimci, ta ki dolup taşana kadar ve taştığında, işte o zaman dünyayı değiştirme gücünü kendinde bulur.

The one who knows how always has a job.
The one who knows why is always his own boss.
RW Emerson

Effective entrepreneurs have confidence in their abilities to achieve their goals. When they see the 'why's, they feel the power to reveal the 'how'. They are aware that the money they need at the beginning and at the end of their business processes comes as a result of an internal trust. Inner trust builds outer confidence. Basically, everything is interconnected.

Inner Confidence = Outer Confidence

“Her çağdaki özel kişiler, olanaksız girişimleri için sermayeyi, ancak yüreklerini her türlü şüpheden arındırdıktan sonra buldular. Gerçek sermaye içimizdedir.”
dreamer

Most well-known and successful entrepreneurs are people who have developed an inner awareness of themselves and are able to take action under any circumstances. They take calculated risks and are good at dealing with uncertainty. In addition, they immediately see opportunities, have a high level of knowledge in their field, and are visionary individuals with their creative and innovative features. The most important factor that deeply affects the success of entrepreneurs in the future lies in the development of managerial and motivational skills that emerge in business processes.
Başarılı girişimcilerin, motivasyonlarını etkin şekilde yönetebilmek için etkili yollar ve teknikler geliştirdikleri görülmektedir. Bu girişimciler amaçladıkları yoldaki çabalarını şu motivasyonel ilkeleri göz önünde bulundurarak gerçekleştirmektedirler:

Motivational Principles of the Effective Entrepreneur

· Etkin girişimci her şeyden önce kendi içsel motivasyonuyla harekete geçer. Bu anlamda çoğu durumda yalnızdır. Kendini harekete geçirmek konusunda tek başına olduğunun farkındadır.
· Etkin girişimci, giriştiği işin büyüklüğüyle orantılı olarak sorumluluk düzeyinde yukarılara tırmanır, artık sahip olduklarının değil sahip olabileceklerinin de sorumlusu haline gelmiştir.
·  Etkin girişimci önce kendisinde, sonra da çevresindekilerde bir ‘bolluk bilinci’ geliştirmeyi başarır.
·  Etkin girişimci, zamanla kendisi gibi içsel motivasyona sahip, aynı vizyonu taşıyan bireylerden oluşan yaratıcı bir ekip kurar. Girişimcinin çalışanları yoktur, aynı vizyon altında birleştiği yol arkadaşları vardır.
·  Etkin girişimci kendisi gibi farklı sektörlerden girişimcilerle bağlantılar (networkler) geliştirir ve bunu da korumak için gereken her şeyi yapar.
· Etkin girişimci, ilgi alanının dışından kişilerle ve aktivitelerle de deneyimler içine girerek vizyonunu genişletir. Bunlar, ona farklı çevrelerden beslenmesi için fırsat tanıyan unsurlardır.
· Etkin girişimci için en önemli şey deneyimdir. Her başarısını subjective olarak yorumlama ve her başarısızlığını ise bir öğrenme fırsatı olarak görme alışkanlığı geliştirmiştir.
·  Etkin girişimci farklı sorular sormayı kendisine alışkanlık edinmiştir. Şu gibi soruları sorar:
“What could I have done differently and gotten results?” “What can I learn from this failure?” What are the boundaries of my domain and how can I extend it?
· Etkin girişimci etkin bir kaynak yöneticisidir. Önce hedeflerini net bir şekilde belirler ve kaynaklarını bu hedeflerine etkili şekilde yönlendirir. 

Failure is nothing more than an opportunity to start again and more intelligently.
Henry Ford

Quotations on the Entrepreneur and Entrepreneurship

 

Girişimciler İçin Temel Motivasyon Yönetimi Teknikleri

Kişisel motivasyon yönetiminin girişimciler açısından farklı durumları mevcuttur. Örneğin, girişimci pek çok çalışan profilinden farklı olarak daha fazla baskı ortamında performans göstermek durumundadır. Sorumluluğu arttıkça riskleri de artar. Bu süreçte oldukça uzun süre dayanaklılığını korumak zorundadır. Bu durum onun vereceği kararlarda ve eylemlerde daha dikkatli ve temkinli olmasını da gerektirmektedir. Girişimcinin, girişimlerinin başarısı için (hem yeni iş kurma sürecinde, hem kurmuş ve ilerletmiş olanlar için) motivasyon yönetimi bağlamında aşağıdaki unsurları dikkate alması gerekmektedir:
· Girişimciler işin başlangıcında daha çok bağımsızlık ve başarı güdüsüyle harekete geçerler. Ancak süreç içinde şirketin devamı ve başarısında güç ve yakın ilişki güdülerini de kendi içinde dengelemesi gerektiğini fark etmelidir. Güç güdüsü daha çok yönetim ve etkileme becerilerini tetiklerken yakın ilişki güdüsü ise, insanlarla daha sıcak ve sosyal ilişkiler geliştirme niteliklerini ifade etmektedir.
· Girişimciler, içsel bir dürtüyle yaşadığı yalıtılmışlıktan kendilerini alıkoymalıdırlar. En azından bunun farkında olarak hareket etmeli ve kendi iç dünyalarının dışında da hızlı bir yaşamın olduğunu görmelidirler.
· Ortaklık şeklinde kurulan girişimlerin daha başarılı oldukları saptanmıştır. Bir girişimci iş sürecine yalnız başlasa dahi zamanla kendine, kendi becerilerini tamamlayacak kişileri ortak olarak almalıdır. Bu aynı zamanda girişimciyi zor zamanlarında desteklerken, üzerinizdeki baskıyı da biraz olsun azaltacaktır.
· Girişimciler, sorumluluğun ve iş yükünün vermiş olduğu stres ve baskıyla baş edebilmek için spor ve sanatsal aktivitelere haftanın belirli günlerinde mutlaka zaman ayırmalıdır. Eğer bir hobisi varsa, ona devam etme konusunda kararlılık göstermelidir.
· Girişimci önce kendi kişisel misyon bildirimini ve vizyonunu netleştirmelidir. Hatırlamalıdır ki, girişimcinin kişiliği ve amaçları özellikle ilk  zamanlarda şirketine ışık tutar. Sonrasında ise bu vizyonun ve amaçların  çalışanlar tarafından paylaşılması için etkin çaba göstermelidir.
· Kendi motivasyon süreçlerinde iyimserlik becerilerini ve kişisel motivasyon tekniklerini sistematik olarak uygulamalı ve içselleştirmelidirler (Personal Motivation Techniques).
· Duygusal, zihinsel ve bedensel enerjilerini korumak ve yükseltmek için morallerini üst noktada tutacak aktivitelere önem vermeli, olumsuz haber ve eylemlerden kendilerini alıkoymalıdırlar.
· Girişimcilerin başarısındaki temel faktörlerden birisi de deneyimleridir. Ancak deneyim mutlaka olumsuz olaylardan çıkan sonuçlar olarak algılanmamalıdır. Başarılı durumlarda da farkındalıkla hangi süreçlerin yolunda gittiği, hangilerinde etkili olunduğu idrak edilmelidir. Ayrıca girişimci için her olumsuz sonuç da bir öğrenme fırsatı olarak görülmelidir.
· Girişimcilerin çoğunlukla iç referanslı hareket etme eğilimleri bazen yapıcı eleştirileri kulak arkası etmesine neden olabilmektedir. Yine de önerilerin dinlenmesi, uyulmasının gerektiği anlamına gelmediğini girişimciler fark etmelidirler.
· Girişimciler, kendilerindeki “hızlı yükselme ve büyüme arzusunu” dikkate almalıdırlar ve kararlarında bu arzunun olası olumsuz etkilerini göz önünde tutmalıdırlar.
· Kararlılıklarını sürdürebilme konusuna özel zaman ayırmalıdırlar. Hedeflerini devamlı şekilde yaratıcı imgelemeler yaparak canlı tutmalıdırlar.
· Öncelikle kendi heyecanlarını ve coşkularını yüksek tutmak, sonrasında ise bunu ekip arkadaşlarına yansıtma konusu üzerinde önemle durmalı ve buna özel zaman ayırmalıdırlar. Hatırlanmalıdır ki, motivasyon ve coşku duymak bulaşıcıdır.
· Girişimcileri baskı altına sokan en önemli neden de, düzensiz gelir-gider yapısıdır. Kendisini bu süreçte destekleyecek duygusal ve zihinsel sağlamlığa ve becerilere ihtiyaçları vardır. Bunu geliştirmek için zaman ayırmalıdırlar.
· Girişimciler bu süreçte bir koçtan yardım alabilirler. Bunun yanında, “kurumsal motivasyon yönetimi” yapısının şirketin kurumsallaşması sürecinde şirkete yerleştirilmesi için kurumsal bir danışmanlık almaları önerilebilir.
 

Personal Motivation Techniques: Increase Your Motivational Power with 60 Special Techniques

Corporate Motivation Management Consultancy

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *